Őszi programok az Erkelben

2023. szeptember 5-én felső tagozatos diákjaink hazánk leghosszabb barlangrendszerében, a Pál-völgyi-barlangban tettek látogatást a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata jóvoltából. A gyerekek a valóságban is megcsodálhatták a már tanultakat miközben a túravezetők számos érdekességre hívták fel figyelmüket.

2023. 09.25-én a Magyar Diáksport Napja alkalmából iskolánk épületében sportos programokat szerveztünk diákjainknak. A változatos feladatok segítségével tanulóink összemérhették erejüket, gyorsaságukat és kitartásukat is. A rossz idő ellenére nagyon szórakoztatóan telt a délelőtt.

2023.09.27-28-29-én tanulóink a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata támogatásával – sárga mellénybe bújva – megismerhették a légiközlekedés világát, a Liszt Ferenc Repülőtér és az Aeropark utasoktól elzárt területein tett kirándulás segítségével. Diákjainkat Ikarus busszal vitték a repülőgépek közvetlen közelébe, tanulmányozhatták a legérdekesebb gépek mozgását, kiszállhattak a futópályák mellett, a bevezető fénysorban és a forgalmi előtér szélén. Vezetőnk érdekes és izgalmas titkokat osztott meg tanulóinkkal és a tűzoltósággal kapcsolatban.

2023. október 2-6-ig tartottuk iskolánkban az Állatvédelmi Témahét programjait. Diákjaink játékos feladatokat oldottak meg tanítóik irányításával, ismeretterjesztő filmek segítségével ismerhették meg a méhek „munkáját”. Másodikosaink ellátogattak a Díszmadár Kiállításra is.

2023. október 4-én felső tagozatos osztályaink a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben rendhagyó módon emlékeztek az Aradi vértanúkra. A látogatás során diákjaink Gróf Batthyányi Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos nyughelyét is meglátogatták. Az egyórás séta során Vörösmarty Mihály, Arany János, Ady Endre, Jókai Mór és iskolánk névadójának, Erkel Ferencnek a sírjait is felfedezték.

2023. október 6-án iskolánk diákjai Öko-napon vehettek részt. A rendezvény célja tanulóink környezettudatosságra nevelése játékos formában. A délelőtt során kisebb csoportokban próbálhatták ki a gyerekek a nagyméretű, fa alapanyagokból készült térjátékokat. Minden játék mellett szakanimátor segítségével bővíthették az adott témával kapcsolatos ismereteiket. Néhány példa az érdekes játékok közül:

Az Energiatakarékos Ház táblájának segítségével a helytelen, energiapazarló példákat ismerhették meg és helyes, energiatakarékos megoldásokat találhattak. A Hulladék Udvar Horgász Játék során imitált szennyezett tóból kellett hulladékokat kihalászni és a megfelelő alakú gyűjtőbe tenni.

A Komposzt Mágneses táblán szétválogatták a komposztálható hulladékokat, az indoklást a szakanimátor segítette.

A Mini Szelektív Memóriajáték során környezet témában készült képeket párosítottunk.

A játékos foglalkozásokat gyerekek és pedagógusok is élvezték. Ezúton is szeretnénk megköszönni az Erkeles Diákok Alapítványa nevében a Budapest főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat támogatását a program megvalósulásához.

Alsósaink 2023. október elején Dunabogdányban töltöttek néhány napot.

2023. október 13-án iskolánk másodikosai és ötödikesei a Magyar Mezőgazdasági Múzeum interaktív kiállításán egy képzeletbeli tengeralattjárós utazáson vehettek részt a Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal támogatásával. Az „utazás során” sosem látott tengeri tájakat jártak be, miközben furfangos kérdések, megtévesztő feladványok és csodás tengerlakók tették próbára a tudásukat és érzékeiket. Mindannyian lenyűgöző élményekkel tértek haza.

2023. november 7-én születésének évfordulóján iskolánk névadójára, Erkel Ferencre emlékeztünk egy ünnepélyes műsorral. A fellépők megemlítették a művész életének legfontosabb eseményeit és részleteket hallgattunk zeneműveiből is.